02 Mayıs 2018

Test Odaklı İyileştirme: (C) T-MMI

TMMI (Test Maturity Model Integration), TMMI Foundation tarafından geliştirilen, test süreçlerini iyileştirmeye odaklanmış bir Test Olgunluk Modelidir.

TMMI (Test Maturity Model Integration), TMMI Foundation tarafından geliştirilen, test süreçlerini iyileştirmeye odaklanmış bir Test Olgunluk Modelidir. Organizasyonların test süreçlerini iyileştirebilmeleri için detaylı bir süreç iyileştirme çerçevesi sunar. Sistem mühendisliği ve yazılım mühendisliğinin iş birliğini destekler. Özellikle test faaliyetlerinin kritik önem arz ettiği organizasyonlara, karmaşık ve emniyet kritik ürünlerin test süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik rehberlik sağlar.

Dünya genelinde IT sektöründe yer alan kurumlar başta olmak üzere* pek çok organizasyonun, TMMI süreç iyileştirme modelini temel alarak test süreçlerini iyileştirmek, müşteriye daha kaliteli ürünler sunmak, müşteri memnuniyetini arttırmak, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünü, karlılığını ve güvenilirliğini arttırmak amacı ile TMMI sertifikasyonuna ilgisi 2015 yılı ile ivmelenen bir artış göstermiştir**.

 

grafik1

*TMMI Sertifikasına Sahip Organizasyonların Sektörel Dağılımı

grafik2

 

**Yıllara Göre TMMI Belgelendirme Trendi

TMMI modeli,

  • Ürün geliştirme ve hizmet sunma etkinliklerini iyileştirmek için test süreçlerinin iyileştirilmesine olanak sağlar.
  • Ürün yaşamdöngüsü süresince hataların erken tespitine odaklanır.
  • Test süreçlerinin iyileştirme etkinliklerini organize etmek ve önceliklendirmek için bir çerçeve sunar.
  • Kurumsal iş hedefleri ile proje ve test süreç hedeflerinin uyumlu olmasının önemini vurgular.
  • Çevik geliştirme yaklaşımları ile uyumlu test süreç altyapısı kurulmasını destekler.
  • Yazılım kalitesinin arttırılmasını sağlar.
  • Test süreç performansının iyileştirilmesine olanak tanır.

TMMI, geliştirdiği süreç iyileştirme çerçevesi ile CMMI modelini tamamlayıcı niteliktedir. Modelin sahip olduğu gösterim yapısı ve bileşenleri, kurumsal olgunluk seviyeleri, resmi değerlendirme süreci CMMI modeli ile benzer özelliklere sahiptir. Bu anlamda CMMI modeli ile uyumlu geliştirme yapan organizasyonların test süreçlerini bu model ile uyumlu olarak iyileştirmeleri ve mevcut süreç altyapısına entegre etmeleri zor değildir.

TMMI’da yer alan belirli seviyedeki süreç alanları, karşılık gelen CMMI seviyesinde veya daha düşük CMMI seviyelerindeki süreç alanları ile desteklenir. CMMI modelinde yer alan süreç alanları ve uygulamaları TMMI modelinde tekrar edilmemektedir; yalnızca referans verilmiştir. Model, ISTQB tarafından yayınlanan test terminolojisini kullanmaktadır.

Bugüne kadar tüm dünyada 200’den fazla TMMI değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Bu değerlendirmeler neticesinde elde edilen yaygın iyileştirme sonuçları şu şekilde gözlenmiştir;

  • İngiltere hükümeti departmanı için seviye 3 olgunluk modeli gereksinimlerini sağlamak için yapılan iyileştirmeler ile % 40 tasarruf sağlamıştır.
  • Bir İngiltere bankası, tüm IT bütçesinin % 8'den tasarruf etmiş ve geliştirme çıktılarında % 12 oranında iyileştirme sağlamıştır.
  • Bir sigorta şirketi 2 milyon sterlinlik bir proje için 440.000 £ tasarruf etmiştir.
  • Önerilen iyileştirmelerin uygulanması ile bir perakendeci her projede en az% 12 tasarruf etmiştir.
  • Bir test hizmeti şirketi verimliliğini % 8 oranında arttırmıştır.
  • Olgunluk seviyesini 3’e çıkarmayı hedefleyen bir şirket, 4 yıl süren iyileştirme çalışmalarının ardından hata tespit oranını, % 78'ten % 96'ya çıkarmayı başarmıştır.
  • Amerika’da faaliyet gösteren bir IT şirketi, TMMI seviye 3 belgelendirme süreci ile test maliyetlerinde %28, fonksiyonel olmayan hatalarda %15 azalma sağlanmıştır.

TAM (TMMI Assessment Method), TMMI modelini referans alarak organizasyonların test süreçlerinin olgunluk seviyesini belirlemek amaçlı yapılan değerlendirmelerdir. ISO/IEC 15504-2 standardı ile uyumlu değerlendirme yöntemini kullanır. TMMI, CMMI modeli değerlendirmelerinde kullanılan SCAMPI metodunu değerlendirme yöntemi olarak resmen onaylamamıştır. Ancak, SCAMPI, TMMI değerlendirmelerinde kullanılabilecek geçerli yöntemlerden biri olarak kabul görmektedir. 2 farklı değerlendirme yöntemi mevcuttur:

Formal değerlendirme: Değerlendirme sonunda organizasyonların olgunluk seviyesinin bir sertifika ile belgelendirildiği değerlendirme yöntemidir. Değerlendirme süreci gereksinimleri TAMAR dokümanında detaylı olarak tanımlanmıştır.

İnformal değerlendirme: Organizasyonların, olgunluk seviyelerini tespit etmeye, zayıf ve güçlü yönlerini, iyileştirme fırsatlarını belirlemeye yönelik yapılabilecek bir değerlendirme yöntemidir. Değerlendirme sonunda herhangi bir sertifikasyon süreci yoktur.

Modeli incelemek ve bilgi sahibi olmak ve örnek vaka çalışmalarını incelemek için ulaşabileceğiniz tüm dokümanlara https://www.tmmi.org/downloads/ sayfasından ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Proven Süreç İyileştirme Ekibi olarak, test süreçlerini iyileştirmek için ihtiyaç duyacağınız süreç analizi, modelleme ve iyileştirme alanlarında sunduğumuz danışmanlık hizmetlerimiz ile sizlere rehberlik sağlayabiliriz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye http://www.proven.com.tr/ üzerinden veya btasdemir@proven.com.tr adresine e-posta atarak ulaşabilirsiniz. Modele ilişkin ayrıntılı bir incelemeyi bir sonraki yazımızda ele alarak Proven Blog sayfalarında yayınlıyor olacağız.


Referanslar

https://www.tmmi.org/