28 Aralık 2017

CMMI 2.0 VERSİYONUNA GENEL BAKIŞ: BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi, sektörel ihtiyaçlara hızlı ve kaliteli ürünlerle yanıt verme ihtiyacı, ürün geliştirme yaklaşımlarında önemli değişikliklere sebep olmuş ve popüler olarak kullanılan yeni geliştirme yöntemlerinin kullanımının hızla yaygınlaşmasını da beraberinde getirmiştir.

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi, sektörel ihtiyaçlara hızlı ve kaliteli ürünlerle yanıt verme ihtiyacı, ürün geliştirme yaklaşımlarında önemli değişikliklere sebep olmuş ve popüler olarak kullanılan yeni geliştirme yöntemlerinin kullanımının hızla yaygınlaşmasını da beraberinde getirmiştir. Geliştirme süreçlerinde meydana gelen bu değişim, uluslararası düzeyde kabul gören kalite yönetim standartları ve süreç iyileştirme modelleri otoritelerinin yürürlükteki birçok standardı yeniden ele alma ve güncelleme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. CMMI Institute de yazılım geliştirme süreçlerindeki değişimler doğrultusunda CMMI süreç iyileştirme modelini güncelledi ve 2.0 versiyonunu hazırladı. Bu yazıyı, CMMI v2.0 beta sürümünü inceleyerek modelde yapılan önemli değişiklikleri özetlemek amacıyla hazırladık.

Yapılan en önemli değişikliklerden biri, CMMI süreç iyileştirme modeli kapsamında yer alan 3 farklı model (CMMI Development, CMMI Services, CMMI Acquisition, People CMM), yeni versiyonda tek bir çatı altında birleştirilerek entegre bir model yapısı geliştirilmiş. Bu kapsamda geliştirme, hizmet ve tedarik modellerine ait tüm süreç pratikleri görülebilir hale getirilmiş.

Yeni modelin genel yapısı ve model bileşenlerinde köklü bir değişim yapılmış. 1.3 versiyonunda yer alan süreç alanı bazlı özel hedefler ve uygulamalar ile özel pratikler ve uygulamalar, yeni versiyonda mevcut değil. Bunun yerine pratik alanları, pratik grupları (olgunluk seviyeleri) ve ilgili pratik alanının karşılanması için yapılması gerekenlerin ele alındığı pratikler ve bilgilendirici materyaller tanımlanmış.

CMMI v2.0’de bazı kavramsal ifadelerde yenilikler söz konusu. Yeni versiyonda “Süreç Alanı-Process Area” kavramının yerini “Pratikler Alanı-Practices Area” kavramı almış. Aynı şekilde v1.3’de yer alan süreç alanı kategorileri hem kavramsal hem de içerik olarak değişmiş; “süreç alanı kategorisi” ifadesi yerini “yetenek alanları (capability area)”na bırakmış. Eski versiyonda süreç yönetimi, proje yönetimi, teknik ve destek süreçler olarak tanımlı süreç kategorileri kaldırılmış. Yeni kategorizasyon ile organizasyonların kaynaklarını önceliklendirmesi, organize etmesi ve kritik sorunlara odaklanmasına yardımcı olacak bir yapı geliştirilmiş.

CMMI v1.3’de yer alan Genel Hedefler ve Uygulamalar (General Goals and Practices), v2.0’da yer almıyor ancak aynı kapsam, yeni eklenen pratik alanları ile karşılanmış. Bu yenilik, genel hedeflerin daha görülebilir ve uygulanabilir olmasına imkan sağlamış.

Modelin göze çarpan ve organizasyonlara fayda sağlayacak en önemli değişikliklerinden biri de her bir pratik alanı özelinde, uygulanabilirliği de göz önüne alınarak, çevik yazılım geliştirme metodolojileri ile uyumlu örnek uygulama ve iş ürünlerine geniş bir şekilde yer verilmiş. Aynı zamanda süreç pratiklerinin neredeyse tamamının değişikliğe uğradığını görmekteyiz. Süreç pratiklerindeki kapsamlı değişiklikler ve bu pratiklerin çevik yaklaşımlara ne derece uyum sağladığına ilişkin daha detaylı bilgiye bir sonraki yazımızda değiniyor olacağız.

Modelin getirdiği yenilikler ile doğru orantılı olarak değerlendirme yöntemi (SCAMPI A, B, C) ve sıklığı da değişikliğe uğramış, “SCAMPI” terimi uygulamadan kaldırılmış. Bu değişikliklere ait detaylı bilgiler, CMMI v2.0 Appraisal Method dokümanının yayınlanması ile ulaşılabilir olacak.

Bu iki model arasındaki önemli farkları aşağıdaki tablo ile özetleyebiliriz:

Konu

CMMI v1.3

CMMI v2.0

Kavramsal Yenilikler

Süreç Alanı-Process Area kavramı

Pratikler Alanı-Practices Area kavramı

Süreç alanı kategorileri (process area categories)

Yetenek alanları (capability area)

Model Yapısı

Süreç alanı bazlı özel hedefler ve uygulamalar ile özel pratikler ve uygulamalar

Pratik alanları, pratik grupları (olgunluk seviyeleri), pratikler ve bilgilendirici materyaller

Değerlendirme

SCAMPI A, B, C

3 yılda bir yeniden değerlendirme

Yeni bir değerlendirme modeli ve değerlendirme periyodu

Genel Hedefler ve Uygulamalar (General Goals and Practices)

Her bir süreç alanı için mevcut.

Mevcut değil, aynı kapsam yeni eklenen pratik alanları ile karşılanmış.

Modeller

CMMI Development, CMMI Services, CMMI Acquisition, CMMI People olarak ayrı süreç modelleri mevcut.

Tek bir CMMI modeli altında birleştirilmiş.

Örnek İş Ürünleri

Pratiği karşılayabilecek genel iş ürünü örnekleri

Çevik yaklaşımlar özelinde daha detaylı iş ürünü ve metodoloji örnekleri

 

CMMI v2.0*;

  • Her bir olgunluk seviyesi için organizasyonların kendi ihtiyaçlarını analiz ederek, performans hedeflerini belirleme, izleme ve hedefe ulaşma konularında rehberlik ediyor.
  • Yeni değerlendirme metodu ile değerlendirme sürecinin daha kısa sürede, daha az efor harcayarak ve daha düşük maliyetlerle tamamlama imkanı sağlıyor.
  • Güncel metodolojilere yer veriyor, yeni pratik alanları ile organizasyonların emniyet ve güvenlik gibi kritik önem derecesine sahip ihtiyaçlarına cevap verebiliyor.
  • Sadeleştirilen dili ile modelin organizasyonlar tarafından daha kolay kullanımını hedefliyor.

CMMI Institute’nin güncellemiş olduğu yeni takvime göre, Mart 2018 itibariyle CMMI 2.0 versiyonunun yayımlanması ve yeni versiyona uyumlu ilk SCAMPI A değerlendirmelerinin Ocak 2019’da başlaması öngörülüyor. Öte yandan CMMI v1.3 versiyonu ile uyumlu denetimlerin 21 Mart 2020’ye kadar devam etmesi ve Nisan 2020 tarihinden itibaren yalnızca 2.0 versiyonuna ait denetimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Proven Süreç İyileştirme Ekibi olarak, yeni versiyona geçiş sürecinde ihtiyaç duyacağınız süreç analizi, modelleme ve iyileştirme alanlarında sunduğumuz danışmanlık ve eğitim hizmetlerimiz ile sizlere rehberlik sağlayabiliriz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye http://www.proven.com.tr/  üzerinden veya btasdemir@proven.com.tr adresine e-posta atarak ulaşabilirsiniz. Modelin resmi olarak yayınlanmasının ardından ayrıntılı bir değerlendirmeyi Proven Blog sayfalarında yayınlıyor olacağız.

 

 

*Introducing CMMI v2.0, http://cmmiinstitute.com/sites/default/files/resource_asset/cmmi-v2.0.pdf