08 Şubat 2018

GÖREV GÜVENCE YAKLAŞIMI

Uzay ve savunma sanayinde yürütülen pek çok proje büyük boyutlu, karmaşık ve emniyet kritik projelerdir. Bu nedenle bu tip projelerin %100 başarı ile tamamlanması önemli bir çaba gerektirir.

Uzay ve savunma sanayinde yürütülen pek çok proje büyük boyutlu, karmaşık ve emniyet kritik projelerdir. Bu nedenle bu tip projelerin %100 başarı ile tamamlanması önemli bir çaba gerektirir. Geliştirilen sistemlerde ortaya çıkan aksaklık ve hatalar, yaralanma ve can kayıpları, para kaybı, itibar kaybına veya ülke savunmasında zafiyetlere sebep olarak projelerin başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olur. Bu başarısızlıkları önlemek ve proaktif çözümler üretmek amacıyla savunma ve uzay endüstrisi çeşitli modeller, standartlar ve çerçeveler geliştirmiştir. Görev Güvence (Mission Assurance-MA) kavramı, bu amaçla geliştirilen ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm savunma ve uzay sanayi organizasyonları ile devlet kurumları arasında en yaygın kabul gören çerçevelerden birisidir. Görev Güvence (MA), görevin başarımı için beklenen hedeflere ulaşmak amacıyla kanıtlanmış sistem mühendisliği, kalite güvence ve program yönetimi ilkelerinin disiplinli bir şekilde uygulanmasıdır.

 

Şekil 1 – Görev Güvence Operasyonel Konsepti

Görev Güvence'nin en önemli amacı, organizasyonun kritik iş süreçlerini tespit ederek devamlılığını sağlamak ve çalışanlarını, faaliyetlerini ve işlevlerini koruyan bir esneklik yaratmaktır. Görev Güvence, organizasyon risklerini tek tip ve sistematik bir şekilde ele almaktadır.

Görev Güvence, tedarik edilen sistemin mühendislik faaliyetlerine odaklanır ve bu amaca yönelik olarak gereksinim tanımlama, tasarım, geliştirme, üretim, test, kurulum ve operasyon süreçleri boyunca yapılması gereken bağımsız teknik değerlendirmeleri birer kilometretaşı olarak kullanır.

Görev Güvence yaklaşımını ABD uzay programları için uygulanabilir hale getirmek, anahtar ve destek süreçleri tanımlamak amacıyla, uzay ve savunma sanayi organizasyonları ile devlet kurumlarının katılım gösterdiği çalışma grupları oluşturulmuş ve 2009-2010 yıllarında Görev Güvence İyileştirme Çalıştayları gerçekleştirilmiştir. Çalıştaylarda, katılımcı organizasyonlardan görev güvence için gerekli olduğu düşünülen anahtar süreç alanlarını tanımlamaları istenmiştir. Yaklaşık 10 ay süren anket çalışmaları ve çalıştaylar neticesinde neredeyse tüm organizasyonlar arasında evrensel olarak tutarlılık gösteren 16 süreç alanı belirlenmiştir. Süreç alanları, katılımcılar tarafından puanlanarak kategorilere ayrılmıştır. Puanlama sonuçlarına göre farklı organizasyonların aynı süreç alanını farklı kategorilerde değerlendirdiği ortaya çıkmıştır. Örneğin, güvenilirlik mühendisliğinin (reliability engineering) hem anahtar süreç hem de destek süreç kategorisinde değerlendirildiği gözlenmiştir.

Görev Güvence Program Çerçevesi çalışmaları kapsamında değerlendirme sonuçları dokümante edilerek, önerilen süreç alanları ve ilişkili tanımlamalar, organizasyonlar için rehber niteliği taşıyan bir teknik rapor halinde yayımlanmıştır. Rapora göre süreç alanları aşağıdaki biçimde 3 farklı kategoriye ayrılmıştır;

Program Execution (Program Yürütme): Program yürütme faaliyetleri süresince uygulanması beklenen ve mühendislik faaliyetlerinin yürütülmesini sağlayan ana süreçlerden oluşur.

Risk, Oversight and Assurance (Risk, Gözetim ve Güvence): Başarılı bir program yönetimi için uygulanması gereken izleme süreçlerini içerir.

Triyaj, Information and Lessons Learned (Triyaj, Bilgi ve Kazanılmış Dersler): Kurumsal öğrenmeyi teşvik edici bilgi birikimi paylaşımı ve geri bildirim faaliyetlerini içeren süreçlerdir.

Yapılan kategorizasyona göre Görev Güvence kapsamında önerilen süreç alanları ise tablodaki gibidir:

Tablo 1 – Önerilen Süreç Alanları

 

Görev Güvence yaklaşımı, organizasyonlara multidisipliner bir sistem yönetimi mühendisliği uygulamak ve projelerdeki başarı oranını arttırmak için bütüncül bir bakış açısı sunar. Organizasyonlar, iş süreçlerini, uymakla yükümlü oldukları yasalar, yönergeler, politikalar, prosedürler ve ilişkili rehber dokümanlar ile uyumlu olarak analiz ederek, Görev Güvence yaklaşımının önerdiği süreçlere uyarlayabilir ve uygulayabilirler.

Bir sonraki yazımız “CMMI’dan Görev Güvence’ye Yolculuk” yakında blog sayfalarımızda yer alacak.


Referanslar

TOR-2010 (8591)-18 Mission Assurance Program Framework

TOR-2007 (8546)-6018 Rev. A Mission Assurance Guide