18 Ekim 2018

CMMI V2.0 - Yeni Değerlendirme Süreci

CMMI Institute tarafından Mart ayında yapılan duyuru ile CMMI V2.0 nihayet yayımlandı. Güncellenen modele ilişkin temel farklılıkları bir önceki yazımızda ele almış, modelin getirdiği yenilikler ile ilişkili olarak değerlendirme yönteminde yapılan değişikliklere de kısaca değinmiştik.

CMMI Institute tarafından Mart ayında yapılan duyuru ile CMMI V2.0 nihayet yayımlandı. Güncellenen modele ilişkin temel farklılıkları bir önceki yazımızda ele almış, modelin getirdiği yenilikler ile ilişkili olarak değerlendirme yönteminde yapılan değişikliklere de kısaca değinmiştik. Bu yazımız ile yeni değerlendirme sürecindeki önemli değişiklikleri özetlemeyi amaçladık.

Yeni değerlendirme yöntemi ile “SCAMPI” kavramı uygulamadan kaldırılmış ve değerlendirme sıklığına ilişkin alternatifler sunulmuş. Aynı zamanda değerlendirme esnasında değerlendirme ekibi tarafından kullanılacak otomatize bir değerlendirme sisteminin kullanılması öngörülüyor. CMMI Institute bu yenilikler ile değerlendirme sürecinde harcanan maliyetleri ve eforu azaltmayı amaçlıyor.

“Benchmark Appraisal”: Organizasyonların olgunluk seviyesini belirten bir CMMI belgesine sahip olması için yapılması gereken, eski versiyon ile SCAMPI A’ya karşılık gelen resmi değerlendirmelerdir.

“Sustainment Appraisal”: Organizasyonların hedeflenen olgunluk seviyesini koruyup korumadığını veya daha düşük bir olgunluk seviyesine düşüp düşmediğinin tespit edilmesi için gerçekleştirilen, daha dar kapsamlı değerlendirmelerdir. Bu değerlendirme yöntemiyle, zaman içerisinde belirli bir olgunluk seviyesini yakalayarak idamesini sağlayabilmiş organizasyonların denetim maliyetlerinin azaltılması amaçlanmıştır. Değerlendirmeye tabi organizasyonel birimin değişmemiş olması (Organizational Unit - OU) önemlidir. Bir önceki “Benchmark” değerlendirmesini takip eden 2 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi beklenir ve belge geçerlilik süresi 2 yıldır. Bir sonraki belge yenileme değerlendirmesi (benchmark) öncesi en fazla 3 ardışık “sustainment” değerlendirmesi yapılabilir.

“Action Plan Reappraisal”: “Benchmark/sustainment” değerlendirmesi sonucunda hedeflenen olgunluk seviyesine ulaşılamadığında yapılan değerlendirmelerdir. Bir önceki “benchmark/sustainment” değerlendirmesini takip eden 4 ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

“Evaluation Appraisal”: Resmi olmayan, organizasyonların iyileştirme fırsatlarını tespit etmeye yönelik gerçekleştirilen, eski versiyondaki SCAMPI B ve C’ye karşılık gelen değerlendirmelerdir.

Değerlendirme türlerine ilişkin temel farklılıklar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;

Appraisal (Değerlendirme) Türü

Kapsam

ATM Büyüklüğü (Denetçi ile birlikte)

Formal Değerlendirme Sonucu

Belge Geçerlilik Süresi

Benchmark

Tüm OU ve model kapsamı

4+

Evet

3 yıl

Sustainment

Tüm OU ve benchmark kapsamının bir alt kümesi

2+

Evet

2 yıl

Action Plan

Bir önceki değerlendirme kapsamı dikkate alınır.

Bir önceki benchmark değerlendirme baz alınır.

Evet

Bir önceki değerlendirme baz alınır

 

Evaluation

Organizasyonel ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterir.

1+

 

Hayır

 

Uygulanabilir değil


CMMI Institute tarafından yapılan güncel bilgilendirmeye göre 2.0 versiyonu ile uyumlu değerlendirmelerin Ocak 2019 itibariyle başlaması planlanıyor. Proven Süreç İyileştirme Ekibi olarak, yeni versiyona geçiş sürecinde ihtiyaç duyacağınız süreç analizi, modelleme ve iyileştirme alanlarında sunduğumuz danışmanlık ve eğitim hizmetlerimiz ile sizlere rehberlik sağlayabiliriz.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye http://www.proven.com.tr üzerinden veya btasdemir@proven.com.tr adresine e-posta atarak ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda yeni versiyonda yer alan pratik alanlarına ilişkin detaylı bir incelemeyi Proven Blog sayfalarında yayınlıyor olacağız.


Referanslar:

MDD- Method Definition Document V2.0.01