07 Nisan 2021

Entelektüel sermayenin inovasyon yeteneğine etkisinde yönetim bilişim sistemleri memnuniyet düzeyinin rolü

Entelektüel sermaye, inovasyon yeteneği ve yönetim bilişim sistemleri memnuniyet düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir.

ÖZET

Amaç- Entelektüel sermaye, inovasyon yeteneği ve yönetim bilişim sistemleri memnuniyet düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir.

Yöntem- Araştırma, nicel bir saha çalışması niteliğinde temel bir araştırmadır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Kolayda örneklem metoduyla anket katılımcılarına ulaşılmıştır. Araştırmanın değişkenlerini ölçmek için ilişkin 5’li Likert Tipi ölçek kullanılmıştır.

Bulgular- Entelektüel sermayenin ve yönetim bilişim sistemleri memnuniyet düzeyinin inovasyon yeteneğine pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. İnovasyon ile entelektüel sermaye arasındaki ilişkide yönetim bilişim sistemlerinin memnuniyet düzeyinin düzenleyici bir role sahip olduğu görülmüştür.

Sonuç- İnovasyon yeteneği ve entellektüel sermayenin ilişkili kavramlar oldukları ampirik olarak ortaya konmuştur. Araştırma göstermiştir ki firmaların sahip olduğu yönetim bilişim sistemlerinden memnuniyet düzeyi artıkça entellektüel sermayenin inovasyon yeteneğine katkısını olumlu yönde artmaktadır. Firmaların dijital dönüşüm süreçlerinde bu konuyu dikkate almaları faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Entelektüel sermaye, yönetim bilişim sistemleri, inovasyon, insan sermayesi, ilişkisel sermaye

JEL Kodları: M15, O34, O31

Bu belge için bağlantı: http://doi.org/10.17261/Pressacademia.2021.1389

Bu makale, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa SUNDU’unun danışmanlığında, Osman KUNT tarafından yazılan “Entelektüel Sermayenin İnovasyon Yeteneğine Etkisinde Yönetim Bilişim Sistemleri Memnuniyet Düzeyinin Rolü” başlıklı yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

Bu belgeye atıfta bulunmak için: Kunt, O., Sundu, M. (2021). Entelektüel sermayenin yenilikçilik yeteneği üzerindeki etkisinde yönetim bilgi sistemlerinin memnuniyet düzeyinin moderatör rolü. Research Journal of Business and Management (RJBM), V.8 (1), s.1-14.

Telif hakkı: PressAcademia tarafından yayınlanmıştır ve yalnızca lisanslı yeniden kullanım hakları sınırlanmıştır.